News

2017-07-19

Aštuonioliktąjį automobilių maratoną pradės 41 komanda

Šiandien Palangoje dirbančios „ENEOS 1006 km lenktynių“ administracinė ir techninė komisijos suteikė galimybę šeštadienį didžiausias Baltijos šalyse, bendrovės „Promo events“ jau aštuonioliktąjį kartą rengiamas maratonines lenktynes pradėti 41 komandai.

Varžybų vyriausiasis techninis komisaras Raul Koov iš Estijos ir jo pagalbininkai buvo reiklūs, tačiau neturėjo didelių priekaištų ekipų parengčiai prieš atsakingą egzaminą ir visų iš anksto užsiregistravusių komandų vadovus pakvietė prie „ENEOS 1006 km lenktynių“ starto linijos užimti savo vietas.

Iš kokių pozicijų startuos kiekviena komanda, paaiškės tik penktadienio pavakarę pasibaigus kvalifikacinėms lenktynėms ir jas vainikuosiančiai greičiausiųjų fiestai – TOP 10 atrankos varžyboms.

„Galiu tik pasidžiaugti, jog reiklūs komisarai kasmet sportininkams ir komandų vadovams randa vis mažiau pastabų. Tai rodo, kad dalyvaujantys maratoninėse 1000 km lenktynėse joms rengiasi vis kruopščiau, ieškodami ne tik papildomų galios ir greičio resursų, bet ir galvodami apie savo pačių ir varžovų saugumą“, – stebėjęs komisijų darbą lenktynių spaudos centrui, viešųjų ryšių agentūrai „Visus Bonus“ sakė nuo pat 2000-ųjų be pertraukų „ENEOS 1006 km lenktynes“ rengiančios „Promo Events“ direktorius Darius Jonušis.

Pagrindinis renginio organizatorius pasidžiaugė, kad per ne pilnus du dešimtmečius šios lenktynės išsikovojo didžiausių ir prestižiškiausių Baltijos šalyse vardą, kad kasmet jas ir didžiausiąjį mūsų šalies vasaros kurortą atranda pajėgiausieji lenktynininkai, mielai laukiami ir kitose arenose.

D. Jonušis linkėjo visiems sportininkams, komandų vadovams ir varžybų stebėti atvyksiantiems žiūrovams įstabaus renginio, liksiančio atmintyje iki kitų, jau devynioliktųjų maratoninių lenktynių.

Taigi, šiemetines „ENEOS 1006 km lenktynes“ pradės 41 komanda iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Belgijos, Rusijos, Didžiosios Britanijos ir Olandijos.

Lenktynėse dalyvaujančiose komandose – 137 sportininkai ir 41 komandų vadovas.

Šalių, kurioms atstovauja sportininkai, geografija gerokai platesnė, nei delegavusių savo ekipas į „ENEOS 1006 km lenktynes“. Šiemet čia varžysis devynių valstybių – Lietuvos, Latvijos, Rusijos, Belgijos, Olandijos, Didžiosios Britanijos, JAV, Izraelio ir Filipinų – sportininkai.

Didžiausią sportininkų delegaciją, kurios sudėtyje net 110 sportininkų, kaip ir dera į lenktynes delegavo varžybų šeimininkai.

Šiemet „ENEOS 1000 km lenktynėse“ dalyvauja 4 komandos iš Belgijos, o jų garbę gina 10 belgų ir kitų šalių sportininkai.

Palangoje lenktyniaus po 4 sportininkus iš Didžiosios Britanijos ir Latvijos, trys – iš Rusijos, po du – iš Olandijos ir Izraelio, po 1 – iš Filipinų ir JAV.

Įdomu, kad tarp estų komandos „Cone Forest Motorsport“ sportininkų nėra nė vieno esto, o jai atstovaus du Izraelio ir vienas Rusijos pilietis.

Vyriausiojo sportininko titulas šiemet priklausys ištikimam šių lenktynių dalyviui, „Autoverslas-Rolfo Ego Racing Team“ ekipos nariui, 66-erių Valdemarui Zakarauskui.

Dvejais metais už Valdemarą jaunesnis „Qvick-VR Racing“ lenktynininkas, belgas Dirk Van Rompuy, o dar dvejais už Dirką – 62-ejų britas Holland Dave.

Kas nugalės – patirtis ar jaunystė? Gal būt į šį mažiną klausimą padės atsakyti jauniausiųjų lenktynininkų desantas ir jo vėliavnešys, 20-metis Ignas Brusokas iš „Bunasta by Žaibelis motorsport“ ar metais vyresnis Tomas Jurevičius iš „Juta-Bauer Rally Team“.

Jauniausiųjų draugijoje bene tvirčiausiai jaučiasi vyriausias iš jų, 22-jų Bas Schouten iš „Mojo Lounge by JR Motorsport“ komandos.

Jau seniai nesikeičia viena maratoninių lenktynių statistikos eilutė – ir toliau populiariausias lenktynių automobilis išlieka BMW. Jų įvairių modifikacijų šiemet pagrindinių lenktynių trasoje matysime net 20 arba vienu daugiau, nei pernai.

Antrąja- trečiąja pozicijomis populiariausiųjų sąraše dalijasi „Porsche“ ir „Honda“ (po 3), ketvirtąja-septintąja vietomis dalijasi „Volkswagen“, „Audi“, „Subaru“ ir „Ford“ (po 2).

Po vieną automobilį Palangos trasoje matysime ir „Seat“, „Lexus“, „Alfa Romeo“, „Lotus“ bei „Lada“ markių ir prototipus „Aquila CR1“ ir „Marc Car“.

Pirmoji pažintis tiek su sportininkais, „ENEOS 1006 km lenktynių“ dalyviais, tiek su jų kovine technika palangiškių ir kurorto svečių laukia jau ketvirtadienį, liepos 20-ąją, kai 10 val. prasidės visų lenktynėse dalyvaujančių automobilių paradas į centrinę Vytauto gatvę ir po pusvalandžio ten jau vyksiantis komandų pristatymas bei lenktynių atidarymas.

Iškart po kaip visada patrauklios ir intriguojančios varžybų atidarymo ceremonijos žiūrovai stebės didžiojo maratono uvertiūrą – trumpas, dinamiškas ir labai azartiškas „Dynami:t Super Sprint“ lenktynes.

Vytauto PILKAUSKO nuotraukos